12. 06. 2015.

BRZE SLANE POGAČICE




Potrebno nam je:
250 gr margarina
250 gr masti
1 supena kašika soli
2 dcl mleka
1 kesica suvog kvasca
1 kg brašna
2 kašikice šećera
Za posuti i premazati:
1 jaje
susam



Margarin, mast, šećer i so umesiti. Mleko podgrejati na mlako, tako da ne peče prst icon smile Brze slane pogačice by mangup Sipati mleko na masu, dodati brašno u koje smo umešali suvi kvasac. Nema potrebe da sumnjate u isti, pošto je mnogo brže i lakše nego čekati da nadodje sveži kvasac. Plus – manje se oseti u testu.
Onda ostaje da se testo dobro umesi u posudi, pa kada se sjedini, izvaditi ga još malo na dasku i mesiti da bude skroz glatko.
Poenta u brzini ovih pogačica je što testo ne treba ostavljati da raste, nego se razvija čim smo ga umesili.
IMG 6346 150x150 Brze slane pogačice by mangup     IMG 6347 150x150 Brze slane pogačice by mangup     IMG 6349 150x150 Brze slane pogačice by mangup
Razvija se na prst debljine (mangupu je prva tura ispala malo tanja ali sa drugom je već ušao u štos) . Nakon toga, nožem po gornjem delu testa napravimo useke u obliku kvadratića. Pogačice vadimo što manjom modlom, čašica od rakije bila bi odlična mera (sem ako neko ne pije rakiju iz one 2 – decilitarske čaše).
Kada smo povadili pogačice, u tepsiju stavimo papir za pečenje i na njega poslažemo iste. Ostavimo ih da odstoje nekih pola sata ili malo više. Nakon toga, namažemo ih umućenim celim jajetom i pospemo susamom.
IMG 6351 150x150 Brze slane pogačice by mangup     IMG 6352a 150x150 Brze slane pogačice by mangup     IMG 6353a 150x150 Brze slane pogačice by mangup
Peku se 20 minuta na 180˚C mada…svaka domaćica ili mangup svoju lernu poznaje. Uglavnom, važno je da lepo porumene i spremne su za grickanje.

Imaju samo dve mane: JAKO SU ZARAZNE I SVEŽE SU I SUTRADAN AKO PREŽIVE!!!
Uživajte u njima i prijatno!!!



Izvor: http://receptizasvajela.blogspot.com

Nema komentara:

Objavi komentar